Blog: Sporten, hoe hou je het vol?

 
 

Sporten, hoe houd je het vol?

In januari hebben we goede voornemens, maar waarom is het zo lastig om die vol te houden?

Een bekend voorbeeld is sporten. Ik werk zelf al meer dan 10 jaar in de fitness en januari is altijd een hele drukke maand; iedereen begint vol goede moed met sporten. Vanaf februari neemt de drukte echter alweer af.. Waar gaat het mis?

Ik heb vroeger altijd al veel gesport. Vooral in turnen was ik goed en zat ik bij de selectie, maar ik heb ook aan kunstzwemmen en voetbal gedaan. Tegenwoordig sport ik meestal 4 keer per week, in de fitness of ik ga buiten hardlopen. Ik doe dat vooral om in shape te zijn, zodat ik me goed voel op het podium, maar ook in het dagelijks leven. Daarnaast geeft het een goed gevoel, energie, ontspanning en uithoudingsvermogen (wat ook heel belangrijk is tijdens het dansen en zingen op grote podia).

Net zoals veel mensen, heb ik ook niet altijd zin. Hoe lekker trainen ook kan zijn, ik kan veel excuses bedenken of andere dingen plannen die ik liever doe. Mensen denken vaak dat ik het makkelijker heb, omdat ik werk in de sportschool. Ergens is dat natuurlijk waar, maar daarentegen is het heel verleidelijk om na een werkdag juist naar huis te gaan. Dan sla ik dus ook weleens een weekje over. Het is dan de kunst om mezelf weer te motiveren en het weer op te pakken.

Mijn 5 tips om gemotiveerd te blijven:

  1. Houd de drempel laag. Ik neem mij altijd voor om maar 30 minuten te sporten. Dat is zo voorbij en past altijd in je dag (zet desnoods de wekker iets eerder). En als ik lekker bezig ben, kan het altijd iets uitlopen. Heb je een hele drukke dag, ga dan desnoods maar 15 minuten hardlopen buiten. Altijd beter dan niks en je voelt je gelijk beter!
  2. Houd het realistisch. Veel mensen beginnen gelijk met elke dag sporten, maar dat houden de meesten niet lang vol. Het past niet in je weekschema en grote kans dat je het zat bent na een maand en vervolgens helemaal niet meer komt.. Ik raad aan om 3 tot 4 keer per week te sporten, omdat je anders niet in een ritme komt en je geen of te weinig resultaat gaat zien. En juist als je merkt dat het sporten resultaat oplevert, blijf je gemotiveerd om door te gaan.
  3. Plan op zondag al in welke dagen je in de aankomende week wilt sporten en wijk daar ook niet van af.
  4. Samen met iemand trainen kan heel motiverend zijn. Het moet echter wel iemand zijn die zelf ook gemotiveerd is. Je hebt er niks aan als die persoon steeds geen zin heeft en afzegt of vraagt of je niet liever koffie wilt gaan drinken. Grote kans dat je dan zelf ook niet gaat sporten..
  5. Maak je doelstelling concreet. Wil je afvallen, spieropbouw, je conditie verbeteren? Waarom wil je dat? Wat levert het je op? Of in welke situatie is dat van belang? Wanneer je dat voor jezelf weet, ben je gemotiveerder en hou je het beter vol.lianne-def-15

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *